Mavi Seven Şair; Ayşe Arslan
Ekim 26, 2024Tuğçe Tayfur; “Kadınlar okuyarak başarılı olmalılar”
Ekim 30, 2024
Şu ana kadar Mavi Sevmek,Yolda Olmak,Zarif Güç adlı şiir kitapları ve Bisiklet Tamircisinin Hayali Gökyüzüne Dokunmak adlı Çocuk kitabı ile okurlarıyla buluşan Eğitimci-Şair Ayşe Arslan BAŞARILI KADINLAR Haber Sitemizin sorularını yanıtladı.
Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesine bağlı Altunelma Mahallesinde dünyaya gelen Eğitimci-Şair Ayşe Arslan, Erzincan Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun. Afşin Altunelma Şehit Ömer Erüstün İlkokulunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapan Arslan, Öğrencilerine kitapları gibi,Kitaplarına da Öğrencileri gibi bakıyor ve Mavi rengini çok seviyor 🙂
Şiir ve çocuk hikâyeleri alanlarında çalışmaları bulunan Eğitimci-Şair Ayşe Arslan’ın okuru ile buluşmuş Mavi Sevmek,Yolda Olmak,Zarif Güç adlı şiir kitapları ve Bisiklet Tamircisinin Hayali Gökyüzüne Dokunmak adlı Çocuk kitabı bulunuyor.
Şiir bana göre duyguların ritimle ahenkli dansıdır. Hayat bir şiirdir. Kalbimizin ritimlerinde kelimelerin duygularla volkanın ağzındaki patlama gibi duyguların patlamasıyla kağıda dökülmesidir. Şiirin gizemlisi de çok çekici oluyor da ben gizeme çok dayanmıyorum. Ben şiirde istiyorum ki şiiri okurken kapıdan girer girmez tüm evin lambaları yansın isterim. Hangi duygu nereye değecek bilsin isterim. Yazarken yaşadığım gibi okurlar da yaşasın isterim. O ışıklar yanıyorsa bunu başarmışsam o zaman benim için şiirdir diyen Eğitimci-Şair Ayşe Arslan Ben şiirlerimi serbest olarak yazıyorum. Yeni yeni hece deniyorum ama serbest benim için vazgeçilmez bir alan. Şiir yazmak insanı rahatlatan kişiliğini oluşturan bir eylemdir. Şiir tüm duyguların dışa vurumudur. Şiir yazabilmek benim için başarmaktır dedi.
Yazmaya Ortaokul yıllarında bu vatana millete faydalı olmak için lise sınavlarına hazırlanırken o stres kaygı heyecan hedeflerle denemeye başlamışım ben de sonrada farkettim. Lise de hikâye yazardım. Tam olarak üniversite yıllarında şiir yazmaya yoğunlaştım diyebilirim diyen Eğitimci-Şair Ayşe Arslan, Kadın Şair olmanın artıları yada eksileri varmıdır? sorumuza Yalnızlık ve azınlıkta olmak. Eksileri daha çok benim açımdan. Dertleşebileceğim kalabalık bir erkek yazar ortamında muhabbet etmeye çok yer bulamıyorum dedi.
Şiir yazmaya devam ediyorum. Kitaplaşacak evreye geldiğinde kitap çalışması için görüşmelerime başlıyorum diyen Arslan, İki yıldır ise çocuk hikâyelerine yöneldim. Çıkarttığım ilk çocuk hikâye kitabı Bisiklet Tamircisi’nin Hayali Gökyüzüne Dokunmak kitabımın devam serileri olacak ama henüz yazma aşamasına geçemedim. İçimde demleniyor. Ayrıca yine çocuklara yönelik içinde öğrencimin de şiirlerinin yer alacağı çocuklara yönelik şiir kitabı projem var dedi.
Şiir yazmaktan önce okumayı tavsiye ederim. Şiir yazmak için tek başına duygular yetmez. Okuyarak dolmalıyız. Sonra taşmalıyız. Tavsiyeye gelince ben ilkokul öğrencilerimden başladım. Okumaya geçen okuyan herkes denemeli. İnsanın güzel bir birey olmasında şiir çok etkilidir. Şiir yazan insanlar nahif insanlardır. Bizim yüreği nahif şiir yüklü insanlara ihtiyacımız var diyen Eğitimci-Şair Ayşe Arslan, Edebiyat ilk olarak güzel ahlâk edeptir. Bir eğitimci olarak okumanın faydalarını burada saymaya kalksam bitiremem. Öğrencilerime edebi nitelikli onların duygusal manevi gğzel ahlâk olarak destekleyici kitapları özenle seçiyorum. Şiir bir sanattır. Çözümlemedir. Analiz etmedir. Edebi değeri olmayan bir yazı şiir bence tam manasıyla faydalı değildir. Edebiyat her çocuğun kendi kişiliğini inşaa edebileceği bir alandır. Sanat, edebiyat, üretmek bu zamanlarda kaybettiğimiz şeyler arasında. Bu alanlara çocuklarımızı yönlendirmeliyiz. Çok okumalı aynı zamanda kaliteli okumalar yapmalıyız dedi.